Boyalar Hakkında

Boyalar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

BOYA NEDİR? NELERDEN OLUŞUR?

Bir yüzey üzerine tatbik edildiğinde dekoratif ve koruyucu bir tabaka oluşturan kimyasal malzemelere verilen addır.Bu malzeme belirli prensipler dahilinde formüle edilir ve içeriğinde dört temel öğe bulunur.


- Bağlayıcılar

- Pigmentler ve dolgu malzemeleri

- Kimyasal katkılar

- Çözücüler
 

BAĞLAYICI NEDİR?

Bağlayıcı, pigment parçalarını, düzgün boya filmi oluşturmak üzere bağlar ve aynı zamanda boyanın yüzeye yapışmasını sağlar. Bağlayıcının cinsi ve miktarı, boyanın performans özelliklerinin yıkanabilirlik, sertlik, yapışma ve renk dayanımı çoğunu belirler. Kaliteli yüksek performanslı akrilik esaslı boyaların üretiminde tercih edilen bağlayıcı, akrilik polimerler gibi reçinelerdir.

AKRİLİK ESASLI BOYA NEDİR?

İçinde sentetik bir polimer olan akrilik bağlayıcının bulunduğu yüksek performanslı boyalardır.Akrilik reçineler, kaplamanın kimyasallarla karşı dayanmasına ve ışık haslığı nedeni ile renginin uzun süre kalıcı olmasına olanak sağlar.

BOYALARIN PARLAKLIK SIRALAMASI NASILDIR?

Boyalar mattan parlağa doğru şöyle sıralanır : Mat - İpeksi Mat- Yarı Mat – Parlak

İPEKSİ MAT NE DEMEKTİR?
İpeksi mat, mat boya ile yarı mat boya arasında kalan parlaklık derecesini gösterir.Yumurta kabuğu ipeksi mat parlaklığa örnek olarak gösterilebilir.
DUVARIMA UYGUN BOYAYI NASIL SEÇERİM?
Duvara uygun renkteki boyayı seçmek için öncelikle küçük bir alana uygulama yapılmalıdır.Burada mekana ve kullanılacak mobilyalara uygunluğu gözlenmelidir.Boyanın rengi ışık altında farklı gözükeceğinden odada bu ortam sağlanarak gözlem yapılmalıdır.Duvardaki renkler güneş ışığı ve elektrik ışığı altında farklı renklerde görülür.Boya seçimi yapılırken bu durum da göz önüne alınmalıdır.
BOYAMA ÖNCESİ VE SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?
Boyama öncesinde uygulama yapılacak yüzey iyi bir şekilde temizlenmelidir.Yüzey tozdan arındırılmalı,lekeler su ile yıkanıp kurutulmalı,boşluklar ve çatlaklar macun ile doldurulmalıdır.Bu işlemler tamamlandıktan sonra yüzeye ve boyaya uygun bir astar ile tüm uygulama alanı astarlanmalıdır.Astar kuruduktan sonra seçilen boya, fırça,rulo veya püskürtme ile 2 kat olarak uygulanmalıdır.İsteğe göre kat sayısı arttırılabilir.Katlar arasındaki kuruma süresine dikkat edilmelidir.Dış cephe boyanacak ise hava şartlarına dikkat edilmeli, çok sıcak veya yağışlı havalarda uygulama yapılmamalıdır.Uygulama sonlandırıldıktan sonra son kuruma süresi beklenmelidir.
MACUN NEDİR?
Boya uygulaması yapılacak yüzeydeki delik,çukur ve çatlakları kapayarak yüzeyin düzgünleşmesini sağlayan bir malzemedir.
İLK ASTARIN ÖNEMİ NEDİR?
Astar,boya yapılacak yüzeyin sağlamlaşmasını sağlayan, is, kir, yağ gibi zamanla oluşan sorunları ortadan kaldıran,üzerine gelecek boya malzemesinin yüzeye daha iyi yapışmasını ve penetre olmasını sağlayan, aynı zamanda boya sarfiyatını azaltan kimyasal bir malzemedir.Bu yüzden boya yapılmadan önce yüzeye mutlaka uygulanmalıdır.
BOYA NE KADAR İNCELTİLMELİDİR?
Boyaların inceltme oranları birbirinden farklıdır.Ürünler, teknik bültenlerinde ve ambalajları üzerinde bulunan etiketlerde belirtilen oranlarda inceltilmelidir.
KENDİNİ TEMİZLEYEBİLEN BOYA NE DEMEKTİR?
Dış cephelerdeki boyanmış yüzeyler zamanla kirlenmeye maruz kalır.Kendini temizleme özelliği taşıyan boyalar direkt güneş ışığı aldıklarında bir tepkime başlatır ve kirlerin yüzeye yapışma kuvvetini zayıflatır.Yüzey daha sonra yağış aldığında duvardan sökülmüş kirler yağmur suyu ile birlikte akıp gider.
BİR BOYADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖZELLİKLER NELERDİR?
Bir boyada öncelikle dikkat edilmesi gereken özellikler şunlardır: Örtücülük
Beyazlık
Su kaldırma gücü
Rahat uygulama
Ekonomi
Renklilik
Sarfiyat
ÖRTÜCÜLÜK PROBLEMİ NEDEN OLUŞUR?

Örtücülük problemi yaşanmasının bir çok nedeni olabilir.Bu nedenleri yazmak gerekirse

  • Yüzeye astar uygulanmaması
  • Düşük kaliteli boya uygulanması
  • Boyanın gereğinden fazla inceltilmesi
  • Yanlış karışım bazı ve renklendirici kullanılması
  • Düşük akışkanlık ve yayılma
  • Yüzeyden daha açık renkte boya kullanımı sırasında boyanın düşük örtücülük özellikli organik pigmentler içermesi
  • Önerilenden daha yüksek yayılma oranı olan boya uygulanması
  • Önerilen sarfiyatın altında boya uygulanması
Fırça izinin oluşma nedeni nedir?

Sebebi:

a) Uygulama yapılan yüzeyin henüz, boya için hazır olmaması
b) Düşük kaliteli sert fırça kullanımı
c) Gereksiz yere fırçanın bastırılması
d) Boyanın uygulama viskozitesinin (kıvamının) tam ayarlanamadığı durumlarda bu sorun gelişir.

Giderme Yöntemi:

Yüzey tam kurumasını yaptıktan sonra, zımpara yapılır. Yüzey tekrar lejant bilgilerinde belirtildiği şekilde boyanır.

DIŞ CEPHELERDE SOLMAYA DAYANIKLI RENKLER HANGİLERİDİR?
Dış mekanlarda uygulanan mavi ve yeşil renkler,kahverengi ve sarı tonlarına oranla daha çabuk solar.Akrilik esaslı boyalar ile uygulanan renkler, genel olarak solmaya uzun süre dayanabilirler.
BOYA HANGİ KOŞULLARDA SAKLANMALIDIR?
Eğer boya daha önce kullanılmışsa ambalajı sıkıca kapatılmış vaziyette muhafaza edilmelidir.Ambalajı hiç açılmamış boyalar ise oda sıcaklığında,rutubetsiz bir ortamda ve yere temas etmeyecek şekilde depolanmalıdır.Soğuktan donan boyalar kimyasal yapısı bozulduğu için kullanılamaz hale gelir.Yüksek sıcaklık da boyanın yapısına zarar verip ürünü bozar.